Träning-Nybörjare

HUR DU SOM NYBÖRJARE KOMMER VÄXA SOM OGRÄS, SKADEFRITT MED EN REJÄL GRUND ATT BYGGA VIDARE PÅ

Det är svårt att veta vilket träningsprogram man ska använda när man tränar. Dem flesta har olika syner på träning och du kan därför få en väldigt bred variation av svar om du frågar olika personer.

I det här inlägget kommer jag att gå igenom ett nybörjarschema som jag VET fungerar för nybörjare.

Vill du träna hemifrån? Inga problem, de finns bra träningsprogram för att träna hemma på förra sidan!

Alla har användning för det här träningsprogrammet

Detta schema är inte bara till för de som aldrig har varit på ett gym, det är för alla personer som känner att de vill bli seriösa med sin träning. Du kan ha tränat i flera år och fortfarande känna dig som en nybörjare. Så om du är redo att starta ett seriöst träningsliv så är detta träningsprogram för dig!

Detta är vad du kommer att lära dig:

 Hur ofta du bör träna

– Hur du värmer upp för ett pass

 Hur många reps/sets du ska utföra

 Hur länge du bör vila mellan seten

 Vilka vikter du ska använda

 Vilka övningar du ska använda

 Hur passet är upplagt

Grunderna först!

Innan vi kastar oss in i träningsprogrammets olika delar måste vi gå igenom några grunder inom styrketräning och förstå varför vi tränar på det här viset.

De flesta vill få stora skulpterade muskler och samtidigt förlora kroppsfett, oftast så fort som möjligt.

För att nå det resultatet måste vi bygga upp en grundstyrka. Det gör vi igenom att använda oss av basövningarna. Det är de som kommer få oss att växa för att bli både större och starkare.

Poängen med det här träningsprogrammet är att du ska bli starkare så att du på längre sikt ska kunna uppnå den fysik du vill ha. Med detta träningsprogram kommer du både känna och se mycket resultat, väldigt snabbt.

Det viktigaste av allt, TEKNIK!

Innan du springer in på gymmet och lyfter 500 kg rakt upp i luften så måste du träna på tekniken. Det är det absolut viktigaste av allt.

Om du tränar och använder fel teknik finns det en större chans att du skadar dig, och det vill vi inte att du gör. Skadar du dig så kan det ta flera månader innan du kan träna igen!

Det är också viktigt att kunna tekniken för att dina muskler ska kunna utvecklas och växa på rätt sätt. Utför du fel teknik kanske du inte får några resultat alls eftersom du inte stimulerar musklerna på rätt sätt.

Så vad du en gör, ta några minuter att kolla igenom hur man gör basövningarna innan du kastar dig in i programmet.

Vilka övningar ska man använda?

I det här träningsprogrammet kommer du endast att inrikta dig på basövningarna. De är perfekta för att träna hela kroppen för att öka i både styrka och massa.

Dessa övningarna kommer du att använda dig av, tryck på länkarna för att se hur man utför övningen.

– Knäböj

– Marklyft

– Bänkpress

– Militärpress

– Pull-ups eller Stångsrodd

Hur ofta bör du träna?

När du börjar träna kan det vara bra att inte starta för hårt. Detta träningsprogram kommer att gå ut på att du går till gymmet 3 gånger i veckan och tränar hela din kropp vid varje tillfälle.

Det här upplägget är det mest optimala för personer som är nya på gymmet och vill bygga en bra grundstyrka. På det här sättet får kroppen tid att återhämta sig samtidigt som du utsätter den för tillräcklig stimulans för att växa.

Hur värmer du upp inför ett pass?

Det är viktigt att värma upp dina muskler innan du utsätter dem för stress igenom styrketräning. Om du inte är försiktig, och skippar uppvärmningen så finns det större chans att du skadar dig.

Vissa tycker det känns bra att springa några minuter innan varje pass så att man bygger upp lite svett och känner sig varm. Det är inget måste utan det viktigaste är att du värmer upp musklerna som ska användas under övningarna och stretchar dem lite.

Det lättaste sättet att göra det är att utföra övningen du ska göra i passet fast istället göra det extremt lätt och verkligen stretcha ut hela rörelsen.

Så till exempel om du ska göra knäböj så värmer du upp igenom att utföra knäböjets rörelse extremt lätt eller utan några vikter alls. Gör det långsamt för att få blodet att cirkulera i musklerna du kommer att använda.

När du känner att musklerna är stretchade och att du har fått in lite blod i dem så kan du starta med det riktiga passet.

Hur många repetitioner/sets ska du göra?

Innan jag svarar på de här frågorna måste jag förklara vad ett rep respektive ett set är för något.

En repetition är när du flyttar en vikt från en punkt till en annan. Ett exempel är när du tränar bänkpress och sänker skivstången ner till bröstet och sedan tillbaka upp. Det kallas för en repetition och förkortas “rep”.

Beroende på hur många repetitioner du utför så kommer du att få olika resultat. I detta träningsprogram kommer du att hålla dig mellan 8 och 10 reps per set.

Ett set är en grupp av repetitioner som utförs utan att vila. Det betyder att om du tränar bänkpress och utför 8 repetitioner på rad utan att lägga ifrån dig skivstången så har du utfört ett set. Ska du utföra 3 sets så vilar du mellan varje set.

I det här träningsprogrammet kommer de flesta övningarna utföras ungefär 5 set var.

Hur länge ska man vila mellan seten?

Detta är en svår fråga att svara på eftersom att vi alla fungerar på olika sätt. Jag kanske bara behöver vila någon minut mellan mina set medans du kanske måste vila upp till 5 minuter!

Med det sagt skulle jag säga att du bör vänta minst 2 minuter mellan dina set i början men se till så att du kan utföra nästa set med rätt teknik. Om du inte kan det så har du inte vilat tillräckligt länge.

Vilka vikter ska man använda?

En till svår fråga att ge ett exakt svar på eftersom jag inte vet hur stark du är. Kan däremot ge dig några VIKTIGA tips när det kommer till vilka vikter du ska använda.

Först och främst, börja med lätta vikter. Det viktigaste av allt är att du lär dig tekniken och lär dig den rätt, det betyder att du måste använda dig av lätta vikter. När du känner att du har koll på tekniken kan du börja att öka vikterna, men gör det långsamt.

Ingen bryr sig om hur stark du är och du vill inte bli skadad första veckan på gymmet. När jag började träna styrketräning så utförde jag de flesta övningarna med helt tom stång, bry dig inte om vad alla andra tycker. Börja lätt!

Senare i detta träningsprogram kan du öka vikterna för att få mer motstånd. När du känner att du lätt kan utföra 8-10 reps x 4 sets med 40 kg på bänkpressen så kan du öka vikten lite, gärna så lite som möjligt.

Ökningarna kommer komma och det är viktigt att ha tålamod och inte stressa fram det.

Hur är träningsprogrammet upplagt?

I detta träningsprogram kommer det finnas två olika träningspass. Det kanske ser ut att vara lite övningar men detta upplägg är optimalt för att bygga en bra grundstyrka, och tro mig när jag säger att dessa pass är riktigt tunga!

Pass 1:

1. Knäböj 4 sets 8-10 reps + 1-2 “uppvärmnings-sets

2. Bänkpress 4 sets 8-10 reps + 1-2 “uppvärmnings-sets

Pass 2:

1. Marklyft 4 sets 8-10 reps + 1-2 “uppvärmnings-sets

2. Militärpress 4 sets 8-10 reps + 1-2 “uppvärmnings-sets

3. Pull-ups eller Skivstångsrodd 4 sets 8-10 reps + 1-2 “uppvärmnings-sets

Det upplägget vi ska använda oss av kallas för ett “split-schema” vilket betyder att man alternerar mellan passen från vecka till veckan. På det här sättet alternerar du från vecka till vecka, 3 pass i veckan i 6-8 veckor.

Sammanfattning

Detta träningsprogram är perfekt för dig som är ny till gymmet eller vill ta styrketräning seriöst. Följer du detta upplägg kommer du få en grym grundstyrka som du sedan kan bygga vidare på. Din kropp kommer även att växa och bli snyggare!

Tänk på att börja lätt och öva på tekniken tills att den sitter innan du börjar att lassa på massa vikter. Men det absolut viktigaste av allt är att ha kul på gymmet.

Däremot räcker det inte bara att gå till gymmet för att få bra resultat, du måste även tänka på vad du stoppar i dig. Kosttillskott kan hjälpa otroligt mycket med resultaten!

Kan vara bra att läsa om hur du ökar din muskelmassa också om det är ditt mål.

Fungerar det här programmet bra för dig? Dela gärna denna sida.

Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.